ÖDÜLLÜ YÖNETMEN SEMİH KAPLANOĞLU’NUN “BUĞDAY” FİLMİ LEFKOŞA ve GAZİMAĞUSA’DA SEYİRCİ İLE BULUŞTU

Ödüllü Yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun çok konuşulan, Türkiye, Almanya, Fransa, İsveç ve Katar ortak yapımı “Buğday” filmi, Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi (KISBÜ) öncülüğünde; Lefkoşa ve Gazimağusa’da sinemaseverler ile buluştu.

KISBÜ, Yunus Emre Enstitüsü ve City Mall AVM - Cinemall katkılarıyla; 10 Mayıs  Perşembe günü, Lefkoşa Ortaköy Lemar’da ve 11 Mayıs Cuma günü Gazimağusa Cinemall’de ücretsiz gösterim ve söyleşi gerçekleştirildi.

Film gösteriminin ardından katılımcılar ile birlikte söyleşiye geçildi.

Söyleşinin Moderatörlüğünü KISBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yurdagül Mehmedoğlu yürüttü.

Söyleşide filmi izleyen katılımcılar film hakkında Yönetmen Semih Kaplanoğlu’na sorular yönelterek, filmi, filmin yapım aşamasını ve amacını daha iyi anlamış oldular.

KISBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Tümer, her zaman sanata ve sanatçılara yeni ufuklar açmasında katkı sağlayan kuruluşlara destek verdiklerini, böylesine değerli bir filmi

KKTC’de sanatseverler ile buluşturmanın gururunu yaşadıklarını belirtti.

Semih Kaplanoğlu kimdir?

4 Nisan 1963 tarihinde İzmir doğumlu olan Kaplanoğlu; Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü 1984 yılı mezunudur. Senarist, yönetmen, öykü yazarı ve aynı zamanda şairdir. Usta yönetmenin birçok ödülü bulunmaktadır.

“Buğday”, Türkiye, Almanya, Fransa, İsveç ve Katar ortak yapımı

Birçok sembol ve metaforla zenginleşen, orijinal dili İngilizce olan Buğday filminin çekimleri, Türkiye, ABD ve Almanya'nın farklı şehirlerinde siyah beyaz olarak gerçekleştirildi. Film, parlak bir kariyeri ve bildiği her şeyi terk eden bilim insanı Cemil Akman ile tohum genetiği uzmanı Prof. Dr. Suat Erin'in yolculuğunu konu ediniyor. Türkiye, Almanya, Fransa, İsveç ve Katar ortak yapımı “Buğday”ın başrollerini Jean-Marc Barr, Ermin Bravo, Grigory Dobrygin ve Cristina Flutur paylaşıyor.

Ödüllü Film “Buğday”, Ödüllü Yönetmen “Semih Kaplanoğlu”

Başarılı Yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun çok konuşulan filmi “Buğday” 23. Uluslararası Adana Film Festivali, “Altın Koza En iyi Müzik Ödülü”, “Altın Koza En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü”, ve “En İyi Yönetmen Ödülü” alırken, 30. Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde “Tokyo Büyük Ödülü”nde sahibi oldu.

Ayrıca Semih Kaplanoğlu daha önce yönetmenliğini üstlendiği filmler ile uluslararası bir çok ödülü layık görüldü.

Kaplanoğlu’nun ödül kazandı başlıca Film Festivali ve Organizasyonları şu şekilde:

2001 Ankara Uluslararası Film Festivali - "En İyi Film", Herkes Kendi Evinde

2001 Uluslararası İstanbul Film Festivali - "En İyi Türk Filmi", Herkes Kendi Evinde (Dar Alanda Kısa Paslaşmalar ile birlikte)

2002 Singapur Uluslararası Film Festivali - "En İyi Yönetmen dalında Gümüş Ekran Ödülü", Herkes Kendi Evinde

2005 Uluslararası İstanbul Film Festivali - FIPRESCI Ödülü, Meleğin Düşüşü

2005 Nantes Üç Kıta Festivali - "Altın Balon Ödülü", Meleğin Düşüşü

2006 Nuremberg Film Festivali "Türkiye-Almanya" - "Genç Sinemacılar Ödülü", Meleğin Düşüşü

2007 Valdivia Uluslararası Film Festivali - "En İyi Yönetmen", Yumurta

2007 Altın Portakal Film Festivali - "En İyi Film", "En İyi Senaryo", "En İyi Film", "NETPAC Jürisi Ödülü", Yumurta

2007 Bangkok Dünya Film Festivali - "En İyi Yönetmen", Yumurta

2008 Uluslararası Fajr Film Festivali - Crystal Simorgh for Best Director (for Egg)

2008 Uluslararası İstanbul Film Festivali - "Altın Lale Ödülü", Yumurta