Otistik Çocuklar için Davranışsal Eğitimi uzmanlar eşliğinde ele alındı

Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi tarafından otistik çocukların davranışları ile ilgili olarak özel eğitim uzmanlarına ve rehber öğretmenlere yönelik bir seminer düzenlendi.

Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Onur Kurt ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yeşim Güleç Aslan tarafından verilen OÇİDEP (Otistik Çocuklar İçin Davranışsal Eğitim Programı) seminerinde katılımcılara otistik çocuklarına davranışlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgler sunuldu.

Katılımcıların OÇİDEP, OÇİDEP temel becerilerinden temel eşleme ve sınıflama becerileri ve temel taklit becerileri hakkında bilgi aktarımı ve beceri kazandırmanın amaçlandığı seminerin açılış konuşması KISBÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Güleç tarafından yapıldı.

KISBÜ Konferansları serisinin on ikincisi olan OÇİDEP Seminerinde ilk olarak sunum yapan Doç. Dr. Onur Kurt, OÇİDEP nedir, kapsamı, yurtdışında yapılan araştırmalar, OÇİDEP programının geçerlilik ve güvenilirliği ve Türkiye’deki uygulamalar konusunda bilgilendirmelerde bulunurken otistik öğrencilerin davranış tarzlarına ilişkin uygulamalı video sunumları gerçekleştirdi.

Doç. Dr. Yeşim Güleç Aslan ise Otizm spektrum bozukluğu tanımı, bireylere yönelik bilimsel dayanaklı bir uygulama olan Erken Yoğun Davranışsal Eğitim konusunda bir eğitim gerçekleştirdi.

Seminer sonunda, KISBÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Güleç tarafından Doç. Dr. Onur Kurt ve Doç. Dr. Yeşim Güleç’e birer teşekkür plaketi takdim edilirken katılımcılara “Otistik Çocuklar İçin Eğitim Semineri Katılım Belgesi” verildi.

Doç. Dr. Onur KURT kimdir?

Doç. Dr. Onur KURT, 1997 yılında Anadolu Üniversitesi’nden özel eğitim alanında lisans, 2001 yılında yüksek lisans, 2006 yılında ise doktora derecesi aldı. 1997 yılından bu yana Anadolu Üniversitesi’nde öğretim elemanı olarak görev yapmaktadır. Öğretim elemanı olarak göreve başladıktan sonra Küçük Adımlar Erken Özel Eğitim Programı kapsamında aile rehberliği çalışmaları yürüttü. Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Gelişimsel Yetersizlik Uygulama Biriminde iki yıl sınıf öğretmenliği yaptıktan sonra 2005-2006 yılları arasında İngiltere’de bulunan Sunfield Araştırma Enstitüsü ve Sunfield Özel Eğitim Okulu’nda konuk araştırmacı ve öğretmen olarak görev yaptı. Halen Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü’nde öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir. Ayrıca, Otistik Çocuklar İçin Davranışsal Eğitim Programı’na (OÇİDEP) ilişkin uygulamalarda danışmanlık görevini yürütmektedir.

Doç. Dr. Yeşim GÜLEÇ kimdir?

Doç. Dr.Yeşim Güleç, 1995 yılında ODTÜ’den Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında lisans, 2002 yılında Marmara Üniversitesinden Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında yüksek lisans derecelerini aldı. 2008 yılında ise Anadolu Üniversitesinden Özel Eğitim alanında “Otistik çocuklar için davranışsal eğitim programı (OÇİDEP) ev uygulaması sürecinin ve sonuçlarının incelenmesi” başlıklı teziyle doktora derecesini aldı. 1995-2010 yılları arasında çeşitli kurumlarda psikolojik danışman ve özel eğitim uzmanı olarak çalışmıştır. Halen, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü ve İstanbul Bilim Üniversitesi Psikoloji bölümünde (yarı-zamanlı) öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Çalışma alanları arasında Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan çocukların eğitimi, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) alanında eğitimci eğitimi ve uygulamalı davranış analizi yer almaktadır. Ayrıca, uygulamalı davranış analizi, otizm spektrum bozukluğu, oyun ve şarkı öğretimi, kaynaştırma, atipik çocuk psikolojisi gibi dersleri yürütmektedir.

BİZ SİZE ULAŞALIM

Mesajınızı Bırakın, Biz Size Ulaşalım!

BİZ SİZE ULAŞALIM